Austin Bellenwagen

Austin Bellenwagen

De Austin Bellenwagen werd in Nederland na de 2e wereld oorlog gebruikt omdat er in Nederland gebrek was aan brandweermaterialen. Vanuit Engeland komen er diverse motorspuiten en ee  Austin K2  Bellenwagen. Er zijn 124 Austin K2 Bellenwagens aangeschaft voor de brandweer in Nederland. Uiteindelijk hebben tot 1 mei 1948 152 Austin Bellenwagens Nederlandse Brandweer gevonden. Samen met ruim 200 motorspuiten vormden deze een welkome aanvulling.  De Austin K2 heeft de naam bellenwagen gekregen omdat op het dak een grote koperen bel zit die als sirene figureerde. De brandweer van Hoogezand was 1 van de korpsen die een Austin K2 Bellenwagen heeft gekocht samen met een Dennis motorspuit. Want ook in Hoogezand was er een tekort aan brandweermaterieel. De Austin bellenwagen en de Dennis motorspuit werden gestationeerd achter het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat in Hoogezand. De Austin bellenwagens werden in Nederland rood geverfd en met de tekst BRANDWEER afgeleverd aan de korpsen die een auto hebben gekocht. De bellenwagen werd gebruikt bij de brandweer om de Dennis motorspuit naar de brand te brengen maar ook om manschappen achterin de “bak” mee te nemen naar de brand. Later is achter in de bak slangen, een opzetstuk met kraansleutel en ander klein materiaal geplaatst. Bij een grote brand in Sappemeer bij  W.A. Scholtens is de bellewagen ook ingezet met de Dennis motorspuit. Na een aantal jaren dienst te hebben gedaan bij de brandweer Hoogezand is de bellenwagen na ongeveer 7 a 8 jaar afgestoten en heeft de bellenwagen nog een tijdje dienst gedaan bij de gemeente Hoogezand. Ook hier is de bellenwagen naar een korte periode weg gedaan. Na een aantal jaren is het voertuig weer inzicht gekomen door de Heer  Marc Bakker het voertuig zal in Scheemda staan. De heer Bakker heef contact opgenomen en is wezen kijken maar de heer Lesterhuis wou geen afstand doen van de Bellenwagen. Aantal jaar later heeft de heer Bakker gehoord dat het bedrijf verkocht werd en heeft contact opgenomen en heeft gevraagd als de heer Lesterhuis afstand van de Bellenwagen wou doen. Liever niet dan wel maar hij wist dat het voertuig in goede handen kwam.  En nu hebben de mensen van H.B.V.V. uw hulp nodig . De Austin moet nog gerestaureerd worden en daarom hebben ze bedacht om dit jaar de opbrengst van de bolchrysanten voor de bellenwagen te gaan gebruiken. Bent u nieuwsgierig hoe de bellenwagen er in het echt uitziet?. Kom dan zaterdag 3 september 2016 naar de bolchrysanten actie van de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen bij het brandweermuseum in Sappemeer. De koffie staat voor u klaar!!!! Kleinemeersterstraat 158
9611 JJ Sappemeer.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Dit content is eigendom van HSinactie.nl !